A 14 legfontosabb tanács álláskeresőknek!

Az álláskeresés sokszor fárasztó és stresszes folyamat. Épp ezért fontos, hogy mentálisan is jól felkészüljünk, mielőtt belevágunk. Az alábbi tanácsok minden álláskereső számára jól jöhetnek, akár zöldfülű pályakezdők vagyunk - akik most ismerkednek az álláspiaccal – akár tapasztaltabb szakemberek, akik tovább tippeket keresnek, hogyan tehetnek jó benyomást az állásinterjún.

1. Az álláskeresés során döntő tényező lehet az első benyomás, ezért hatásos önéletrajzot kell készítenünk, olyat, ami már első pillantásra megragadja az olvasó figyelmét. Választékos formában mutassuk be szakmai képzettségeinket és tapasztalatainkat, az olvasónak ugyanis ez imponáló lehet. Emeljük ki a karrierünkben elért legfontosabb mérföldköveket és ellenőrizzük le az elkészült dokumentumot, hogy ne maradjon benne helyesírási hiba.

2. Amennyiben önéletrajzunk elkészítéséhez további tanácsra van szükségünk, érdemes lehet felvennünk a kapcsolatot egy karrier tanácsadó céggel, akiktől útmutatást kaphatunk önéletrajzunk összeállításához.

3. Célirányosan pályázzunk állásokra. Olyan pozíciókat nem érdemes megpályáznunk, amihez szakmailag nem vagyunk elég képzettek.

4. Használjuk ki az összes álláskeresői felületet: online állásportálok, újsághirdetések, állásbörzék stb.

5. Napjainkban számos kiváló online álláskeresői portál működik, melyek segítséget nyújthatnak, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő pozíciót. Ha név szerint nem ismerjük ezen weboldalakat, akkor a Google keresőbe pötyögjünk be néhány álláskereséssel kapcsolatos kulcsszót, hogy megtaláljuk ezen portálokat.

6. Kövessük figyelemmel az aktuális álláspiaci trendeket. Sokszor a legjobb állásokat nem hirdetik meg, ám ha széles kapcsolati és közösségi hálóval rendelkezünk, akkor tudomást szerezhetünk ezen állásokról is.

7. Legyünk magabiztosak. Ha nem kapunk visszajelzést pályázatunkkal kapcsolatban, nyugodtan hívjuk fel a munkáltatót és tegyük fel neki kérdéseinket.

8. Ha állásinterjúra kerül sor, jelenjünk meg elegáns öltözetben.

9. Pontosan érkezzünk az interjú helyszínére és legyünk kellően felkészültek.

10. Az interjú végeztével ne felejtsük el megköszönni a lehetőséget.

11. Az interjúztató minden kérdésére válaszoljunk. Ne hezitáljunk, és ne térjünk ki a válaszok elől.

12. Legyünk naprakészek az üzleti világ híreivel, a vállalati szférát érintő főbb történésekkel. A megszerzett információk alapján könnyebb lesz eldöntenünk, mely cégek állásaira érdemes jelentkeznünk.

13. Ne adjuk fel. Ínséges időkben az álláspiaci kínálat is gyengébb az átlagosnál, ám ne hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje.

14. Az álláspiacon tapasztalható kiélezett verseny miatt elengedhetetlen, hogy megfelelő referenciával rendelkezzünk. Minden cég olyan jelöltet keres, akinek kiváló referenciái vannak. Ennek birtokában jobb eséllyel indulhatunk egy adott pozícióért.